Sommar är lika med sol! Vill vi i alla fall tänka….

Men dessvärre kommer solskenet efter regnet. Därför vill vi ge tips på vad du ska tänka på så du undviker de trafikfaror som kommer med vattenplaning.

Vad är vattenplaning?

Vattenplaning uppstår när bilens däck helt enkelt inte lyckas tränga undan överflödigt vatten från vägbanan. Däcken förlorar då kontakten med vägen och glider istället fram på vattenbeläggningen. Ju högre hastighet man har, desto svårare är det för däcket att tränga undan vattnet.

Så här gör du om du råkar ut för vattenplaning

Om du, när det regnar eller kör på en våt vägbana, tycker att bilen nästan svävar fram och att hjulen blir väldigt lätta att styra, så har du med stor sannolikhet råkat ut för vattenplaning. Det första du bör göra är att försöka hålla färdriktningen. Vrid inte ratten från sida till sida! Om däcken plötsligt skulle återfå kontakten med vägbanan, så är risken stor att en olycka inträffar om de är snedställda.

Bromsa inte! Många av oss trycker reflexmässigt på bromsen när en obehaglig situation dyker upp, men att tvärbromsa under en vattenplaning kan få ödesdigra konsekvenser. Ta istället bort foten från gasen och vänta till däcken åter fått kontakt med vägen.

Kontrollera dina däck

Det är svårt att förebygga vattenplaning, men genom att se till att dina däck har ett bra mönsterdjup och ringtryck, ökar du dina chanser att bemästra de våta vägbanorna.

Hör av dig till oss om du är osäker på dina däcks status. Vi kan se till att du och din bil får bästa möjliga förutsättningar!

vattenplaning nissan mobility motors